1. Het HR ketel bijvullen">bijvullen van uw HR-ketel

Wanneer u een HR-ketel heeft aangeschaft dan zult u deze een keer in de zoveel tijd moeten bijvullen. Het is namelijk belangrijk dat er voldoende water in de leidingen zit zodat de druk hoog genoeg is om goed te kunnen functioneren. De druk moet rond de 1.5 tot 2 bar liggen en wanneer deze onder de 1 bar komt te liggen is het de bedoeling dat u uw HR-ketel bijvult zodat de druk weer rond de 2 bar komt te liggen. Het bijvullen van de HR-ketel is niet zo’n moeilijk klusje maar er zijn wel een paar zaken waar u rekening mee moet houden

2. Stappenplan voor het bijvullen van uw HR-ketel

Bij het vullen van uw centrale verwarming is het belangrijk dat u geen lucht in de installatie laat lopen maar enkel water. Omdat veel mensen hier toch bij de fout in gaan is het handig wanneer u gebruik maakt van onderstaand stappenplan. Op deze manier weet u zeker dat u geen fouten maakt en kunt u eenvoudig zelf uw HR-ketel bijvullen.

3. Zet uw thermostaatstand laag

Voordat u gaat beginnen met het bijvullen van uw centrale verwarming is het belangrijk dat u uw thermostaat zo laag mogelijk zet. Dit is noodzakelijk omdat een hete ketel niet bestand is tegen een aanvoer van koud water. Wacht daarom 10 minuten tot de ketel maximaal 40 graden aangeeft voordat u begint met het bijvullen. Nadat u dit heeft gedaan haalt u de stekker uit het stopcontact.

4. Sluit de vulslang aan

De vulslang is de slang waarmee u de centrale verwarming gaat bijvullen. Het aansluiten hiervan moet nauwkeurig gebeuren. De ene kant sluit u aan op een koudwaterkraan. Dit kan een normale kraan zijn maar u kunt ook gebruik maken van de douchekraan of de wasmachinekraan. Laat de vulslang nu vollopen voordat u deze aansluit op de vulkraan.

5. Aansluiten op de vulkraan

Wanneer de vulslang is volgelopen kunt u deze voorzichtig aansluiten op de vulkraan. De vulkraan zit doorgaans bij de radiator in de buurt, in de keuken danwel de badkamer. Ook kan deze zich bij de HR-ketel bevinden. Zorg er bij het aansluiten voor dat de vulkraan niet leegloopt en dat er geen lucht bij komt.

6. Bijvullen van de leidingen

Nu de vulslang is aangesloten op de vulkraan is het zaak dat u de vulkraan openzet. Draai deze dus open met een vulkraansleutel. Hierbij is de vulkraan volledig geopend wanneer er een kwartslag is gedraaid. Nu kunt u op de drukmeter die op uw HR-ketel zit zien of de druk omhoog gaat. Wanneer de druk omhoog gaat worden de leidingen bijgevuld en wanneer de druk rond de 2 bar is terechtgekomen kunt u het kraantje weer dichtdraaien en is HR-ketel bijgevuld!