1. Te weinig druk in uw centrale verwarming

Het kan voorkomen dat uw centrale verwarming het op een bepaald moment niet doet. Dit kan erg vervelend zijn aangezien u te huis dan niet kunt opstoken. Zeker wanneer het een combi-ketel betreft heeft, omdat u dan geen warm water uit uw kraan en douche krijgt. Een nieuwe HR ketel kopen is meestal niet direct nodig. De oorzaak van een niet functionerende centrale verwarming zou kunnen zijn dat er niet genoeg druk is in de centrale verwarming. Wanneer er niet genoeg druk op een centrale verwarming zit, kunt u deze eenvoudig bijvullen om het probleem op te lossen.

Voorbereiding voor het bijvullen van uw centrale verwarming

Wanneer er te weinig druk aanwezig is in uw centrale verwarming dan kunt u dit aflezen aan de drukmeter die meestal bij uw CV-ketel wordt geleverd. De druk ligt meestal tussen de 0 bar en de 4 bar. De druk moet minimaal 1 bar zijn om te kunnen spreken van een voldoende druk in de centrale verwarming. Raakt de druk dus onder de 1 bar dan is het noodzakelijk dat u de centrale verwarming bijvult.

2. Vulkraan gebruiken

Als u de centrale verwarming bij wilt vullen dan kunt u hiervoor de vulkraan gebruiken. De vulkraan zit doorgaans in de radiator die zich bevindt in de keuken danwel de doucheruimte. De vulkraan kan zich ook bij de CV-ketel zelf bevinden maar hij zit als het goed is altijd in de buurt van een koud waterkraan. Voordat dat u deze vulkraan gaat bijvullen is het belangrijk dat u de stekker van de ketel uit het stopcontact haalt.

3. Vulslang

Daarna kunt u gebruik maken van een vulslang. Wanneer u gebruik maakt van een vulslang is het belangrijk dat u de slang vol laat lopen met water voordat u deze vastmaakt aan de vulkraan. Anders krijgt u lucht in de installatie en dat wilt u te allen tijden voorkomen. U kunt daarom de vulslang vastmaken aan de wasmachinekraan of douchekraan zodat u deze makkelijk vol kan laten lopen voordat u deze vastmaakt aan de vulkraan.

4. Het bijvullen van uw HR-ketel

Wanneer de vulslang is volgelopen en aangesloten op de vulkraan kunt u met een speciaal hiervoor bestemde vulkraansleutel de vulkraan open draaien. Nu kunt u met behulp van de drukmeter die bij de HR-ketel hoort aflezen hoe hoog de druk wordt en wanneer deze tussen de 1.5 en de 2 bar staat kunt u de vulkraan weer dicht draaien. Houdt er rekening mee dat wanneer u de vulslang loskoppelt deze nog vol zit met water. Tenslotte kunt u de stekker van de HR-ketel weer terug in het stopcontact steken en is uw centrale verwarming installatie weer bijgevuld en klaar voor gebruik!