1. Wat is een HR ketel

Een HR ketel is een verwarmingsketel op aardgas die een hoger rendement heeft dan de conventionele ketels. HR staat dan ook voor Hoog Rendement. Een HR ketel behaalt een hoger rendement vanwege de condensatie van de waterdamp in de rookgassen. Het concept HR ketel is ontstaan in 1981 en vandaag de dag wordt er in ontzettend veel huishoudens in Nederland gebruik van gemaakt. Het rendement van een ketel wordt ongeveer met 10% verbeterd ten opzichte van een conventionele ketel.

2. Het aanschaffen van een HR ketel

Wanneer men een Hoog Rendement ketel wil aanschaffen dan komen hier een hoop zaken bij kijken. Vaak is de reden voor de aanschaf van een Hoog Rendement ketel om te gaan bezuinigen op de maandelijkse stookkosten.

3. De meest geschikt ketel vinden

Maar welke HR ketel is nou het meest geschikt voor bij u in huis? U kunt op internet verschillende tests doen waarbij u door het invullen van enkele vragen die betrekking hebben op uw woonsituatie inzicht krijgt over de meest geschikte HR ketel.

Wees hierbij vooral niet te nonchalant. Kieskeurigheid van een goede CV ketel is erg belangrijk aangezien een HR ketel doorgaans zo’n 15 jaar meegaat. Ook moet u een keuze maken tussen het zelf aanleggen van een HR ketel of het inhuren van een installateur die voor u de HR ketel installeert. Het laatste kost u misschien een hoop geld maar het is bij de aanleg van een HR ketel wel erg belangrijk dat dit goed gebeurt.

4. Jaarlijks onderhoud

Ook is het belangrijk dat u zich bij de aanschaf realiseert dat een HR ketel jaarlijks onderhoud nodig heeft. Ook dit kost geld namelijk maar het onderhouden van een HR ketel is van grote importante omdat deze anders verstopt raakt of zelfs defect raakt. U kunt bij de aanschaf van een HR ketel vaak afspreken met de leverancier om er onderhoud bij te nemen zodat een installateur van het bedrijf elk jaar even uw HR ketel komt controleren.

5. Een offerte aanvragen voor een HR ketel

Wanneer u een HR ketel aan wilt schaffen kunt u dit doorgaans bij verschillende bedrijven doen. Welke van deze bedrijven voor u het beste is hangt een beetje af van de plaats waar ze gevestigd zijn maar ook van de prijs en service en dergelijke.

6. Offertes vergelijken

Het is hierbij handig om enkele offertes aan te vragen van HR ketels bij bedrijven die bij u in de buurt zitten. Deze offertes kunt u vervolgens met elkaar gaan vergelijken zodat u uiteindelijk uitkomt bij de beste optie voor u om een HR ketel aan te schaffen.