1. Het onderhouden van uw centrale verwarming

Wanneer u een centrale verwarming heeft in uw woning dan is het zaak dat u deze goed onderhoudt. Wanneer u uw centrale verwarming niet goed onderhoud kan dit leiden tot hoge stookkosten of tot defecten in de centrale verwarming. Daarnaast kan het niet regelmatig onderhouden van uw centrale verwarming leiden tot onnodige milieubelasting en een verhoogd risico op problemen met uw gezondheid. Voorkom al deze ellende dus door uw centrale verwarming eens in de zoveel tijd te voorzien van onderhoud.

2. Het ontluchten van uw centrale verwarming installatie

Wanneer uw centrale verwarming meer lawaai maakt dan gebruikelijk is dan kan dit worden veroorzaakt door lucht in de leidingen en/of radiatoren. Dit probleem kunt u eenvoudig oplossen door uw centrale verwarming eens in de zoveel tijd te ontluchten. Voor het ontluchten van uw centrale verwarming installatie is het handig wanneer gebruik maakt van de volgende tips.

3. Radiatoren

Zorg ervoor dat de radiatoren goed bereikbaar zijn voordat u begint met ontluchten. Houdt tevens een aantal doekjes bij de hand om het water op te vangen. Draai voordat u gaat beginnen alle radiatorkranen open en laat de ketel een keer aanslaan waarna u de thermostaat op de laagste stand zet. Hierna kunt u beginnen met het ontluchten van de centrale verwarming installatie.

4. Begin bij het laagste punt

Begin hierbij met de laagst gelegen radiator aangezien het bij ontluchten handig is om van laag naar hoog te werken. Dit heeft te maken met het feit dat lucht alstijd het hoogste punt zoekt. Het ontluchten doet u door middel van een doekje of opvangbakje dat u onder het ontluchtingskraantje plaatst. Dit kraantje kunt u openen met een speciaal hiervoor bestemd sleuteltje. Herhaal dit bij alle kraantjes en uw centrale verwarming installatie is ontlucht.

5. Onderhoud van uw CV-ketel

Wanneer u een storing wilt voorkomen aan uw centrale verwarming systeem dan is het belangrijk dat u uw CV-ketel goed onderhoudt. Tevens is het op regelmatige basis onderhouden van uw CV-ketel gunstig voor de levensduur ervan.

6. Zuinig stoken

Een argument voor het periodiek onderhouden van uw CV-ketel is dat deze er zuiniger door wordt wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. U kunt uw CV-ketel het beste laten onderhouden door een installateur. Eventueel kunt u dit ook zelf ondernemen maar houdt er rekening mee dat dit geen makkelijk klusje is.