1. Wat is een radiator

Een radiator is een apparaat dat zorgt voor warmtewisseling in een systeem. Wanneer u dus met uw centrale verwarming de temperatuur wilt aanpassen dan vindt dit plaats via de radiator van de centrale verwarming. Radiatoren zijn er om warmte af te staan aan langsstromende lucht via een vloeistof die door een systeem stroomt. Naast de centrale verwarming wordt een radiator ook gebruikt in bijvoorbeeld een auto.

2. De radiator in een centrale verwarming

Het voornaamste systeem waarvoor een radiator wordt gebruikt is de centrale verwarming. Dit is niet zo heel verwonderlijk aangezien een radiator een apparaat is dat zorgt voor warmtewisseling in een systeem. De complete functie van een centrale verwarming bestaat uit het verzorgen van warmtewisselingen in een woning dus de radiator heeft hier een grote rol in.

3. Water verwarmen

Bij een centrale verwarming wordt er water opgewarmd door de centrale verwarmingsketel die vervolgens via leidingen door een of meerdere radiatoren stroomt. Deze radiatoren geven hierbij warmte af aan de omgeving en het koude water stroomt vervolgens weer terug naar de centrale verwarmingsketel.

4. Leidingwerk CV ketels

Over het algemeen heeft elke radiator zowel een aanvoerleiding als retourleiding en kan elke radiator afzonderlijk worden geregeld. Dit houdt dus in dat u de mogelijkheid heeft om een bepaald gedeelte van uw woning op te warmen zonder dat daarbij alle radiatoren aan gaan. Bij oude centrale verwarming installaties is dit wellicht niet het geval en hier kunnen de radiatoren nog in serie staan waardoor ze allemaal tegelijk aan gaan als u er een aanzet.

5. Het onderhoud van uw radiator

Zoals uit bovenstaande zaken al blijkt is de radiator een essentieel onderdeel van de centrale verwarming. Daarom is het belangrijk dat u de radiator van uw centrale verwarming met enige regelmaat onderhoudt zodat deze goed blijft functioneren.

6. Functioneren CV ketel

Wanneer de radiator niet meer goed functioneert dan kan er niet meer voldoende warmte worden afgegeven en functioneert in principe uw gehele centrale verwarming niet meer correct.